Greek
English
German
sitra sitra
 • Ρομποτική Ηλεκτροστατική Βαφή

  Τα προϊόντα SITRA βάφονται σε ένα από τα πιο σύγχρονα βαφεία της Ευρώπης, μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα.

  Η ηλεκτροστατική τεχνολογία σε συνδυασμό με την ρομποτική ακρίβεια εφασφαλίζουν ένα άψογο αποτέλεσμα: Ομοιογενές χρώμα, τέλεια εφαρμοσμένο στο κούφωμα, ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του.

  Ποιότητα που συνοδεύεται με γραπτή εγγύηση έως και 15 χρόνια!


  Περισσότερα

 • Καινοτομία SITRATHERM

  Το προφίλ SITRATHERM αποτελεί μία καινοτομία της SITRA καθώς είναι το πρώτο Ελληνικό προφίλ σχεδιασμένο για Παθητικά Κτίρια!


  Περισσότερα

 • Νέα σειρά προφίλ WOOD-ALU

  Ξύλο μέσα - Αλουμίνιο έξω.

  Ένα κούφωμα που τα έχει όλα!


  Περισσότερα

sitra sitra
Ξυλεία

Στα κουφώματα ένα ξύλο (κάσα ή υαλοστάσιο) είναι εκτεθειμένο από την εξωτερική του πλευρά σε ακραίες πολλές φορές συνθήκες, με μεγάλη υγρασία (βροχή), σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και σε -30 βαθμούς (χιόνια, πάγος), σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες +45 βαθμούς (καλοκαίρι, θάλασσα), σε ξηρό αέρα, κ.τ.λ. και από την εσωτερική του πλευρά σε συνθήκες σπιτιού, δηλ. 15~25 βαθμούς με υγρασία 55~ 65 %. Οι ροπές σε αντίθετες δυνάμεις είναι μεγάλες γι' αυτό επιβάλλεται η χρήση ειδικών πολυκολητών αντικολλητών ξύλων (τρικολλητό, τετρακολλτητό, κτλ.)

 

-- Τα κριτήρια  επιλογής των ξύλων για τα εξωτερικά κουφώματα είναι πολλά και πάντα με συνδυασμούς.

 

Τα ξύλα πρέπει να συνδυάζουν μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ιδανική συμπεριφορά στην μη στρέβλωση (πετσικάρισμα), να παραμένουν δηλαδή  ΑΚΑΜΠΤΑ μετά από απότομη εναλλαγή βροχής – ήλιου, με μεγάλη αντίσταση στην βροχή (να μην "μουχλιάζουν") και να βάφονται με τρόπο που να εμποτίζονται επαρκώς και να μην θέλουν συχνή συντήρηση.Υπάρχουν τρεις μεγάλες οικογένειες ξύλων που κρίνονται διεθνώς τα πιο ενδεδειγμένα για κουφώματα:

Α- Οικογένεια μαονιών (Mahogany): Meranti, Iroko, Niangon, Sipo, Sapelli, Okoume κτλ
Β- Οικογένεια βελανιδιάς (Οak): Δρυς, Δεσποτάκι, Καστανιά (η ήμερη) κτλ
Γ- Οικογένεια των πεύκων (Ρine)


-- Meranti dark red

Είναι το ξύλο που χρησιμοποιείται διεθνώς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο για κατασκευή κουφωμάτων.

Θετικά σημεία: Εξαιρετική αντοχή στον χρόνο, εξαιρετική αντιστρέβλωση, πολύ καλή δεκτικότητα στα λούστρα εμποτισμού νερού, μέσης τιμής, μεγάλη επάρκεια στην διεθνή αγορά, 100% ελεγχόμενης κοπής.
Αρνητικά σημεία: Ουδέτερη εμφάνιση διότι δεν έχει "νερά", παρουσιάζει αντιθέσεις στα χρώματα με αρκετές αποκλίσεις.

 

-- Niangon

Είναι το ξύλο που μονοπωλούσε τα κουφώματα σαν κορυφαίο την δεκαετία του '90 στην Ελλάδα με τα λούστρα λαδιού.

Θετικά σημεία: Εξαιρετική  αντοχή στον χρόνο, εξαιρετική αντιστρέβλωση, μέσης τιμής ελαφρώς χαμηλότερης από το Meranti στην μασίφ μορφή, καλή εμφάνιση με μέτρια νερά.
Αρνητικά σημεία: Μέτρια δεκτικότητα στα λούστρα εμποτισμού νερού (λόγω του φυσικού λαδιού που έχει το Niangon δεν εμποτίζεται επαρκώς με τα λούστρα εμποτισμού νερού που είναι πλέον υποχρεωτικά, με αποτέλεσμα να θέλει ποιο συχνή συντήρηση), μικρή επάρκεια στην διεθνή αγορά στην τρικολλητή μορφή διότι δεν χρησιμοποιείται στην Ευρώπη ευρέως όπως το Meranti με αποτέλεσμα να προσφέρεται μερικές φορές ακριβότερα από το Meranti, μη ελεγχόμενης κοπής.

 

-- Δρυς , Δεσποτάκι

Και τα δυο είναι κορυφαία ξύλα, άριστης  ποιότητας και αντοχής στον χρόνο.

Θετικά σημεία: Κορυφαία αντοχή στον χρόνο με μέγιστη μηχανική αντοχή, πολύ καλή αντιστρέβλωση στην τρικολλητή μορφή, πολύ καλή δεκτικότητα στα λούστρα εμποτισμού νερού, εξαιρετική εμφάνιση ίσως η καλύτερη (αν και υποκειμενικό), μεγάλη επάρκεια στην διεθνή αγορά, ελεγχόμενης κοπής.
Αρνητικά σημεία: Και τα δυο έχουν υψηλότερη τιμή από το Meranti.

 

-- Πεύκο (Pine)

Η οικογένεια των Πεύκων διαθέτει πολλά διαφορετικά είδη, εκ των οποίων ελάχιστα είναι αυτά που ενδείκνυνται για την κατασκευή εξωτερικών κουφωμάτων.
Χρησιμοποιούμε μόνο την πρώτη ποιότητα με πολύ λίγους και πολύ μικρούς ρόζους.

Θετικά σημεία: Καλή αντοχή στον χρόνο, καλή  αντιστρέβλωση σαν τρικολλητό, καλή εμφάνιση με πλούσια νερά, πολύ καλή δεκτικότητα στα λούστρα εμποτισμού νερού με ειδικούς εμποτισμούς λόγω ρητινών, μεγάλη επάρκεια στην διεθνή αγορά, ελεγχόμενης κοπής.
Αρνητικά σημεία: Παρουσιάζει την μικρότερη σε διάρκεια αντοχή στον χρόνο, και μέτρια αντοχή σε υγρό περιβάλλον. Θέλει συχνότερη συντήρηση, αν και με την σημερινή τεχνολογία των λούστρων τα πεύκα επιβιώνουν χωρίς προβλήματα πολλές δεκαετίες. Έλλειψη σε μορφή πολυκολλητής ξυλείας στην Ελληνική αγορά.

 


Όλα τα ξύλα που χρησιμοποιούμε στα κουφώματα είναι μασίφ τρικολητά επιλογής μας και εισαγωγής μας και συνοδεύονται από όλες τις διεθνείς πιστοποιήσεις. ( CATAS , FSC , PEFC ), ενώ είναι ξηραμένα στους 10~12ο C.

-- Για τους Tαμπλάδες και γενικότερα τις μεγάλες επιφάνειες ξύλου, όπως:

Καρφωτά Πατζούρια και Καρφωτές Εξώπορτες, τύπου Ζ, προτείνουμε σύνθετη πολύ-κολλητή ξυλεία plywood τύπου exterior  plywood (contre plaqué) marine. H λέξη contre plaqué – (κόντρα πλακέ) δηλώνει τεχνική επεξεργασίας της μασίφ ξυλείας και όχι την ποιότητα και το είδος της.
Είναι γαλλική τεχνολογία, και αυτό που χρησιμοποιούμε είναι το exterior plywood marine με πολλές στρώσεις μασίφ ξυλείας μαονιού Okoume κολλημένες μεταξύ τους με κόλλες D4 (αντοχή σε πολύ υγρό περιβάλλον – βροχή – θάλασσα), σε αντίθετες στρώσεις με βάση την φορά των «νερών» της ξυλείας.

Ο λόγος που προτείνουμε σύνθετη ξυλεία, χωρίς να αποκλείουμε την παραδοσιακή απλή μασίφ εάν θέλετε, είναι για να μη πετσικάρουν και να μην σκίζονται οι νταμπλάδες.

Το exterior  plywood έχει πιστοποιηθεί από τα ποιο έγκυρα Ευρωπαϊκά ινστιτούτα τεχνολογίας ξύλου όπως το NF-CTBA της Γαλλίας και το ift-ROSENHEIM της Γερμανίας.